Hoeveel kilo mosselen kopen?
 
Voor mosselen als hoofdgerecht, rekent men meestal 1 kg per persoon. Als ze met een zware roomsaus of extra veel groenten worden geserveerd, dan volstaat 1/2 kg per persoon. Voor mosselen als voorgerecht rekent men meestal 18 tot 20 mosselen per persoon.
 
 

 

 

 

 
Heerlijke sausjes bij mosselen
 
 
mosselsausje  
Roer 1 koffielepeltje mosterd met 1 eetlepel azijn en een snuifje zout en peper tot een glad papje. Leng aan met 2 dl gezeefd mosselvocht.
 
Dillesausje  
Vermeng ½ dl mayonaise met 1 klein potje zure room en 2 tot 3 eetlepels gesnipperde dille (vers of uit de diepvriezer)
 
mosterdroom  
Roer 2 dl mayonaise met 1 dl room en 1 eetlepel graanmosterd tot een glad papje. Breng op smaak met citroensap.
 

 

 
 

 

 

 

 

 
Zo kookt u mosselen
 
Kook de mosselen op een hevig vuur. Eventueel kunt u een bodempje wijn of bouillon toevoegen als smaakmaker. De mosselen zijn gaar als de schelpen open zijn. Schud de pan tijdens het koken een paar keer om, zodat alle mosselen gelijkmatig gaar worden.
 

 

 

 

 
 
Eventjes bewaren
 
Uiteraard koopt u mosselen geen dagen op voorhand. Als ze toch een paar uur moeten wachten voor ze de pan in gaan, dan bewaart u ze het best in de koelkast. Leg de zak in een groot recipiënt met op de bodem een omgekeerd bord. Zo kan het mosselwater weg en liggen ze niet in het vocht. Om te beletten dat de mosselen open gaan, kunt u er beter nog een gewicht op leggen zodat de zak veilig dicht blijft.